Text Size

PESAKIT BAYAR PENUH (FPP)

...

Baca lagi...

20forensic

Pengenalan

Jabatan Perubatan Forensik merupakan salah satu daripada perkhidmatan sokongan Hospital Putrajaya. Sebelum ini , Jabatan ini diletakkan dibawah perkhidmatan Jabatan Kecemasan dan Trauma. Mulai daripada  05 November 2008, ianya dipisahkan dari Jabatan Kecemasan dan Trauma. Jabatan ini diketuai oleh Pegawai Perubatan UD 48.  Jabatan ini mendapat khidmat terus dari Pakar Forensik Hospital Kuala Lumpur untuk kes-kes yang rumit. Jabatan Perubatan Forensik terletak di Aras Bawah Blok Wad, dan mempunyai pintu masuk sendiri.
 

Visi

Untuk menyediakan perkhidmatan Forensik yang cepat dan tepat berlandaskan pengurusan berkualiti demi memenuhi kepuasan pelanggan.

Misi

Jabatan Perubatan  Forensik Hospital Putrajaya akan menyediakan perkhidmatan Forensik yang cemerlang dan dinamik menggunakan teknologi terkini
 

 Objektif

  1. Memberi perkhidmatan yang terbaik, segera dan berkesan dalam urusan penerimaan, penyimpanan dan penyerahan mayat kepada waris.
  2. Menguruskan jenazah yang tiada waris/tidak dituntut dengan dengan cekap dan berkesan.

Fungsi Utama

Menjalankan pemeriksaan dan bedahsiasat keatas mayat-mayat untuk mengetahui sebab/punca sesuatu kematian dengan lebih tepat dan cepat serta memberikan perkhidmatan terbaik didalam urusan penerimaan, penyimpanan dan penyerahan mayat serta Permit Menguburkan kepada waris terutamanya kes-kes medikolegal

Fasiliti

Jabatan ini dilengkapi dengan :-

a) Bilik Autopsi

  1. Bilik Bedahsiasat1 – 1 bilik
  2. Bilik Bedahsiasat 2 – 1 bilik
  3. Bilik Bedahsiasat Mayat Reput – 1 bilik


b) Peti Simpanan Jenazah yang memuatkan :-

i.          Peti Simpanan Jenazah Islam - 4 peti
ii.         Peti Simpanan Jenazah Bukan Islam - 4 peti
iii.        Peti Simpanan Jenazah Reput - 2 peti

c) Van Jenazah :-

i.          Van Jenazah Islam – 1 buah
ii.          Van Jenazah Bukan Islam – 1 buah

  Logo Rasmi KKM Utamakan Kesihatan 02msc-logo mysejahtera-vector-logo