Text Size

PESAKIT BAYAR PENUH (FPP)

...

Baca lagi...

TUGAS DAN FUNGSI

Tugas dan fungsi yang perlu dilaksanakan oleh Ahli Lembaga Pelawat ialah seperti berikut:

1.Penghubung antara hospital dan komuniti

Bertindak sebagai penghubung dan mengeratkan hubungan antara Hospital dan komuniti. Ahli Lembaga boleh memainkan peranan perhubungan awam yang positif dengan member penerangan yang jelas kepada orang awam mengenai kemudahan-kemudahan dan perkhidmatan-perkhidmatan yang disediakan oleh pihak hospital serta masalah-masalah yang dihadapi oleh pihak hospital dalam member perkhidmatan kepada orang ramai. Dengan cara ini imej dan peranan sesebuah hospital akan dapat diperbaiki dan perkhidmatan Lembaga Pelawat akan disanjung tinggi.

2.Mengadakan Lawatan ke Hospital

Mengadakan lawatan ke hospital yang akan mendapat maklum mengenai perkhidmatan yang diberikan di Hospital berkaitan perkhidmatan kepada pesakit dan waris, masalah yang dihadapi oleh pesakit dan waris berkaitan perkhidmatan hospital dan kebajikan yang boleh dilaksanakan bagi membantu pesakit dan waris. Ahli lembaga hendaklah menyediakan laporan mengenainya selepas setiap lawatan dan membincangkan dalam mesyuarat Ahli Lembaga Pelawat.

3.Perkhidmatan Kebajikan kepada pesakit dan Hospital

Memberi perkhidmatan kebajikan kepada pesakit-pesakit dan Hospital umpamanya dengan mengumpul buku-buku dan majalah untuk bacaan pesakit, mengumpul buku-buku dan majalah untuk bacaan pesakit, mengumpul dan menghadiahkan pakaian lama kepada pesakit miskin serta mengumpul dan menghadiahkan pakaian lama kepada pesakit kanak-kanak. Selain daripada itu, Ahli Lembaga juga boleh secara peribadi menyumbangkan atau mendapatkan bantuan kewangan misalnya untuk membaiki surau, menyediakan seni taman, tempat pesakit berehat dan sebagainya. Perkhidmatan sebegini akan dapat memberikan sumbangan positif daripada Ahli Lembaga Pelawat.

4.Melibatkan diri dalam aktiviti Hospital

Melibatkan diri dalam aktiviti Hospital dengan komuniti seperti kempen menderma darah, kempen anti merokok dan sebagainya. Ahli lembaga boleh mengatur program-program berkaitan untuk membantu Hospital menjayakan program-program yang membina.

UNTUK PERHATIAN

Segala urusan mendapatkan rawatan di Hospital Putrajaya perlu dibuat sendiri oleh pesakit atau keluarga pesakit dengan pihak Hospital. Ahli Lembaga Pelawat tidak menguruskan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Hospital. Walaubagaimanapun cadangan dan isu-isu yang ingin dikemukakan boleh dibuat melalui Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

Attachments:
File Description
Download this file (SENARAI NAMA AHLI LEMBAGA PELAWAT.pdf)SENARAI NAMA AHLI LEMBAGA PELAWAT SENARAI NAMA AHLI LEMBAGA PELAWAT

  Logo Rasmi KKM Utamakan Kesihatan 02msc-logo mysejahtera-vector-logo